In 2024 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
Bevorderen veiligheidsgevoel van inwoners
Door structureel te communiceren worden inwoners geïnformeerd over preventieve maatregelen, de resultaten van het veiligheidsbeleid en weerbaarheid op diverse onderwerpen. Van woninginbraken tot cybercrime. We zetten hierbij verschillende middelen in: klassieke media, social media en bijeenkomsten voor ondernemers en inwoners.
Bevorderen van betrokkenheid van inwoners bij veiligheid
We stimuleren en ondersteunen Buurtpreventie. We zetten in op het uitbreiden van het aantal vrijwilligers. We continueren de samenwerking met Minters voor de uitvoering van Burenbemiddeling. Binnen het onderdeel wijkbeheer is specifieke aandacht voor veiligheid op wijkniveau. Onder andere door gestructureerd overleg met de winkeliers van de verschillende winkelcentra. Daarnaast continueren we het project achterpadverlichting.
Aandacht kwetsbare inwoners
Binnen het veiligheidsbeleid is bijzondere aandacht voor kwetsbare inwoners. Hierbij denken we aan ouderen, mensen met verward gedrag en jongeren die door omstandigheden in een kwetsbare positie verkeren. De persoonsgerichte aanpak heeft lokaal een plek in de Zorg- en Veiligheidskamer.
Jeugdcriminaliteit
Jongeren kunnen vrijwillig of gedwongen (bewust of onbewust) betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit. Ze worden bijvoorbeeld betaald om pakketjes te bezorgen, te helpen bij de productie (hennepteelt) of worden gevraagd of gedwongen om drugs te dealen.
We zetten in op weerbaarheid van jongeren en hun ouders tegen (georganiseerde) criminaliteit.
Goed verhuurderschap
In juli 2023 trad de Wet goed verhuurderschap in werking. De gemeente beschikt over een meldpunt en handhaaft de algemene regels van goed verhuurderschap. De Wet biedt gemeenten- naast deze verplichte onderdelen- de mogelijkheid om door middel van een verordening een verhuurvergunning verplicht stellen. Aan deze vergunningplicht worden in de Wet eisen gesteld ten aanzien van de onderbouwing van de noodzaak, proportionaliteit en geschiktheid van de Wet voor het door de gemeente geformuleerde doel. In 2024 wordt een voorstel aan de raad voorgelegd met een advies over het instellen van een vergunningplicht.
Aanpak Ondermijning
De uitvoering van het plan van aanpak Ondermijning, dat tot 2024 loopt, wordt gecontinueerd.
Ondermijning wordt samen met ketenpartners opgepakt, de gemeente heeft hierin een aanjagende en faciliterende rol. Op de onderstaande thema’s wordt extra geïnvesteerd:
- georganiseerde hennepteelt en drugs
- mensenhandel en arbeidsuitbuiting
- vastgoedcriminaliteit
- witwassen
- bedrijventerreinen/ risico locaties
- signaleringsfunctie
Er zal extra ingezet worden om de publiek-private samenwerking tegen ondermijnende criminaliteit te verbeteren. De samenwerking zal gezocht worden met onder andere woningcoöperaties en ondernemersverenigingen. Nieuwe barrières tegen ondermijnende criminaliteit die ontwikkeld worden en toepasbaar zijn in onze gemeente, zullen zo snel mogelijk worden doorgevoerd. In 2024 wordt gestart met het beleid om nieuwe subsidieaanvragen te onderwerpen aan een Bibob-vooronderzoek.
(soft) Drugsbeleid
Integrale aanpak om drugsgebruik te voorkomen en terug te dringen. We zetten hiervoor verschillende maatregelen binnen de vier pijlers:
- voorlichting en educatie
- signalering, advies en ondersteuning
- fysieke en sociale omgeving
- regelgeving en handhaving
In samenwerking met partijen uit het sociaal en veiligheid domein in.
Verstevigen aanpak Handhaving
Begin 2023 heeft het college de bestuurlijke visie op integrale handhaving en de beleidsnota Nota Toezicht en Handhaving boa domein I 2023-2026 vastgesteld. Hiermee zijn de kaders en uitgangspunten voor toezicht en handhaving op alle verschillende terreinen voor de komende periode vastgelegd. Mede vanwege de beperkte beschikbare ambtelijke capaciteit is hierin ook een prioriteitenlijst vastgelegd. We zetten in op meer zichtbaarheid op straat en heldere communicatie over de inzet van boa’s. Voor het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in Maassluis zullen de boa’s en toezichthouders zowel preventief als repressief blijven optreden in samenwerking met de politie. Ingezet wordt op de invulling van de volledige formatie aan handhaving en onderzoeken we de mogelijkheid om te komen tot een pilot milieuboa bij het Stadsbedrijf.
Cybercrime
Het plegen van strafbare feiten met behulp van informatietechnologie (ICT) is een groeiend fenomeen. Gedigitaliseerde criminaliteit zijn strafbare feiten waarbij gebruik gemaakt wordt van een ICT middel. Hacking, phishing, cyberpesten, sexting en gedigitaliseerde criminaliteit zijn veelvoorkomende verschijnselen. We zetten in op het vergroten van de digitale weerbaarheid van inwoners en ondernemers.
Daarnaast spelen we in op de ontwikkelingen (onder andere Artificial Intelligence maar de mogelijkheden die de APV biedt om op te treden tegen online aangejaagde orde verstoringen).
Cameratoezicht
We continueren het plaatsen van de mobiele camera’s binnen de wettelijke mogelijkheden. Indien de situatie daarom vraagt en het past binnen de wettelijk en financiële kaders zal de mogelijkheid van vast cameratoezicht aan de Raad worden voorgelegd.
Hulpdiensten
Ten aanzien van de beschikbaarheid van de hulpdiensten blijven we bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aanhoudend aandacht vragen voor de tijdige passende beschikbaarheid van brandweer en ambulance. De versterking en het behouden van brandweervrijwilligers heeft de continue aandacht. We ondersteunen de brandweer bij haar inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers.