Programma 5 Sport, cultuur, recreatie en groen

Activiteiten (Wat gaan we daarvoor doen?)

In 2024 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
 

Verhogen sportparticipatie

We spannen ons in voor een hogere sportparticipatie onder de Maassluise inwoners. Dit doen we door de inzet van de buurtsportcoaches op scholen en in de wijken. Daarnaast zorgt de beweegcoach aangepast sporten dat ook mensen met een beperking de sport kunnen vinden die bij hen past. Verder gaan we een plan maken om de buurtsportcoaches meer in te zetten voor naschoolse activiteiten en te kijken waar een nauwere samenwerking mogelijk is tussen sport- en cultuuraanbod. Ook wordt ingezet op het laagdrempelig houden van sport door het goed zichtbaar maken van het aanbod en het promoten van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. 

Vitale en veilige verenigingen
De verenigingsadviseur ondersteunt en adviseert de verenigingen op gebieden als ledenwerving en -behoud, vrijwilligers, financiën, etc. De in 2023 uitgevoerde verenigingsmonitor geeft een goed beeld van hoe verenigingen ervoor staan en waar ondersteuning gewenst/ nodig is.

Maassluis hecht grote waarde aan een veilig sportklimaat voor iedereen. We stimuleren verenigingen om aan de slag te gaan met dit thema en bieden proactief cursussen/ themabijeenkomsten aan om zowel bestuurders als trainers hierop (bij) te scholen.

Inzet sport(verenigingen) bij maatschappelijke thema’s
De JOGG-regisseur gaat actief de verenigingen met een eigen accommodatie bezoeken om ze een stap verder te brengen in het rookvrij maken van hun accommodatie en te stimuleren aan de slag te gaan met een gezondere sportkantine.

Daarnaast stimuleren we verenigingen om aanbod te creëren voor specifieke doelgroepen. De verenigingsadviseur en de beweegcoach aangepast sporten kunnen verenigingen daarbij ook ondersteunen.

Goede sportvoorzieningen
De binnensportaccommodaties worden verbeterd en er vindt een uitbreiding plaats. De plannen voor de sportzaal Sportlaan kunnen pas doorgaan nadat duidelijk is of en wanneer er gebouwd mag worden. Daarnaast onderzoeken we met de belanghebbende partijen of de gekozen locatie voor de Olympiahal gerealiseerd kan worden, in combinatie met de accommodatie voor Excelsior Maassluis en Mahorokan. Voor de vervanging van de verouderde gymzaaltjes aan de Haydnlaan en Parkietstraat zoeken we naar een inpassing in de ontwikkelingen rond het stationsgebied Maassluis West. In het Wilgenrijk wordt naast de school een sportzaal gerealiseerd. De wens leeft om de uitstraling van de Wethouder Smithal te verbeteren. We onderzoeken de mogelijkheden hiervoor, waarmee duidelijk wordt of de gewenste aanpassingen binnen de financiële kaders passen, of mogelijk aanvullende financiële middelen noodzakelijk zijn. De sportverenigingen met een buitensportaccommodatie die nog geen gebruik hebben gemaakt van de kleedkamersubsidieregeling om hun verenigingsaccommodatie te verbeteren, kunnen hier nog een aanvraag voor doen.

Buitensportaccommodaties
Voor het beheer van de buitensportaccommodaties is een nieuw beheerplan opgesteld.
Aan de hand van dit plan wordt het dagelijks onderhoud uitgevoerd. in samenspraak met de verenigingen wordt het grootschalige vervangingsonderhoud gepland en uitgevoerd.

Breder bereik van cultuur
In 2022 zijn we gestart met de ontwikkeling van een doelgroepenmodel. In 2022 en 2023 hebben we een aantal publieksanalyses laten uitvoeren bij culturele organisaties en activiteiten, die we in 2024 voortzetten.

Versterken cultuureducatie
Wij vinden cultuureducatie heel belangrijk. Daarom zetten wij ons graag in om het cultuuronderwijs verder te versterken. In 2023 zijn we gestart met een herijking van het cultuureducatieaanbod, in 2024 geven we hieraan uitvoering.

Maritiem & cultureel Erfgoed Maassluis

Erfgoed is een breed begrip, daaronder vallen naast archeologie, monumenten en beschermde stadsgezichten ook historische havens en schepen en historische stedenbouwkundige en landschappelijke elementen en structuren.

Op het gebied van cultureel erfgoed is vernieuwen van het beleid aan de orde. Op het moment van schrijven in 2023 wordt hier al aan gewerkt en een plan voor opgesteld. Het gaat om actualiseren in het kader van wetswijzigingen (onder andere Omgevingswet), het opstellen van een visie en een praktische doorwerking daarvan in een beleidsdocument met een prioriteiten- of uitvoeringsagenda. Logische pijlers daarin zullen zijn:  beschermen, benutten en beleven van erfgoed.

Ten gunste van bovengenoemde gaan we cultureel erfgoed steviger positioneren zowel binnen de gemeentelijke organisatie (door in eerste instantie zichtbaar te worden bij en later actief aansluiting te zoeken bij andere terreinen zoals cultuur, stedenbouw, groen en vergunningen) als daarbuiten (bij eigenaren, overheden, erfgoedorganisaties en -verenigingen zoals Stadsherstel Maassteden B.V.). Doel hiervan is om de wettelijke taken goed te doen en om kansen die aansluiten bij het beleid te signaleren/creëren en te verzilveren.

In 2024 zal specifiek aandacht zijn voor het actiever infomeren en adviseren van eigenaren van monumenten en beeldbepalende panden (op het gebied van subsidies, restauratie, verduurzaming en historisch onderzoek).

In 2022 en 2023 zijn de eerste stappen gezet in het Tien-jaren Ontwikkelplan Maritiem Historisch Maassluis. Hier zal ook in 2024 vervolg aan worden gegeven.

Onze ambitie is om de ontwikkeling van Loods M in handen van een ontwikkelstichting leggen. De stichting wordt daartoe begin 2024 opgericht. Deze ontwikkelstichting krijgt de opdracht een plan uit te werken voor inrichting van het pand inclusief dekking voor de verbouwingskosten en een meerjaren exploitatiebegroting. De planning is om het plan met go/no go besluiten in het vierde kwartaal van 2024 aan de Raad voor te leggen.

Collectie 1900
Op moment van schrijven is er een inspraakverordening lopende ten aanzien van het voornemen tot herwaardering van de collectie. In 2024 wordt uitvoering gegeven aan het nog door het College en de Raad te nemen besluit.

Bruisend Huis Maassluis
In 2023 is door een extern bureau in samenwerking met de partners van het Bruisend huis een inhoudelijke visie opgesteld. Afhankelijk van de uitkomsten van dit rapport worden in 2024 de nodige vervolgstappen ondernomen.

Lokale omroep WOS
Het Rijk heeft in 2021 een wijziging in het omroepbestel voor lokale omroepen aangekondigd. In plaats van een gemeentelijke bijdrage per huishouden, komt er een vast basisbedrag van het Rijk plus een variabele bijdrage per huishouden. De belangrijkste eis voor een lokale omroep om toe te kunnen treden tot het nieuwe bestel is vernieuwing van de technische faciliteiten en uitbreiding van de beroepsmatige ondersteuning (geen vrijwilligers). De beoogde toetreding tot het landelijk bestel was 2023.
Door de lange kabinetsformatie in 2021 is het moment dat de lokale publieke omroepen kunnen toetreden tot het landelijk bestel verschoven naar 2025. Bij de toetreding tot het landelijk bestel krijgt een streekomroep jaarlijks een rijksbijdrage van € 500.000. De professionalisering van de WOS is inmiddels volledig gerealiseerd, terwijl het Rijk slechts de helft (€ 250.000) van de in het vooruitzicht gestelde middelen bijdraagt. De consequentie hiervan is dat de gemeenten naast de wettelijk bijdragen de afgelopen jaren flink hebben moeten bijspringen om de WOS overeind te houden.
Vanwege de val van het kabinet dreigt de toetreding verdere vertraging op te lopen. Op een landelijk overleg met streekomroepen heeft de WOS meegekregen dat de toetreding tot het landelijk bestel op zijn vroegst pas in 2026 zal plaatsvinden.

Recreatie
Het is belangrijk dat iedereen naast prettig wonen ook een aantrekkelijke leefomgeving heeft waar groenblauwe structuren van bomen en water benut kan worden voor recreëren. De mooie groene buitengebieden van Maassluis bieden een open karakter waar men de rust kan vinden voor wandelen en fietsen en varen.  In 2024 maken we een start met de kwaliteitsimpuls van de twee recreatiegebieden.
In samenwerking met de terrein beherende organisaties en andere overheden en partijen blijven we ons inzetten voor de buitengebieden van Maassluis en te voorzien van goed groen beheer en onderhoud.

Gezonde, leefbare openbare ruimte 
We realiseren twee Tiny Forests; een in Sluispolder Oost (Da Costaplein) en een op de Maasdijk (op het grondgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland). Beide worden gefinancierd uit de compensatie Blankenburg verbinding.  Hiermee gaan we de onderwerpen natuur en klimaatadaptatie binnen het basisonderwijs onder de aandacht brengen.
In 2024 gaan we aan de slag met de beschikbare middelen om een park aan te leggen langs de Maasdijk. We starten met een onderzoek naar de wensen en mogelijkheden om tot een plan te komen wat uitvoerbaar is. 
Met het beheer en onderhoud van het openbare groen in Maassluis gaan we verder met de slag om de natuurwaarden (biodiversiteit) te verhogen door het maaibeheer van gazons die geen gebruiksfunctie hebben natuurlijker te beheren. Het areaal bloemenweide wordt groter ten opzichte van gazon. Waar mogelijk wordt gekozen voor inlandse heesters of bomen. Om de gezondheid van de bomen in Maassluis te verbeteren gaan we de ondergrondse omstandigheden van een aantal bomen verbeteren. Alle acties zullen door middel van verschillende communicatie aan de inwoners worden uitgelegd.  

Bomenplan
Er wordt een bomenplan opgesteld voor het gehele boombestand van Maassluis. Hierin worden ook de bomen betrokken die op grondgebied staan van particuliere eigenaren. Bijvoorbeeld Maasdelta en Hoogheemraadschap Delfland. Doel is het kwalitatief vergroten van het boombestand door vervanging van bomen en standplaatsverbetering. Daarbij wordt meer gestreefd naar vergroting van het totale zogenoemde boomkroonvolume. Er komt minder nadruk te liggen op het aantal bomen. Winterperiode 2024-2025 kunnen de eerste acties worden uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 10/11/2023 15:15:54 met de export van 10/11/2023 15:05:43