In 2024 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
Uitvoeringsprogramma Wmo
Wie het niet zelfstandig of met hulp van zijn of haar omgeving redt, kan een beroep doen op een Wmo-maatwerkvoorziening (bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp, woon- en vervoersvoorzieningen). Om een passend aanbod in de toekomst mogelijk te houden, zijn maatregelen opgesteld in het Uitvoeringsprogramma Wmo (in 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad). In 2024 geven we verder uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma Wmo vanuit de diverse maatregelen. De looptijd van het Uitvoeringsprogramma Wmo is verlengd naar 2027.
Werk en inkomen
We streven naar financiële zelfredzaamheid van inwoners en het voorkomen van (problematische) schulden. Daar waar nodig helpen wij inwoners om zoveel als mogelijk zelfredzaam te worden op het gebied van werk en inkomen en maatschappelijke participatie. Dit doen wij door het bieden van hulp bij werk en de weg daar naartoe, door het bieden van een vangnet en ondersteuning als die zelfredzaamheid er nog niet is. Daartoe blijven wij continu innoveren. We blijven ons maximaal inzetten om mensen te begeleiden naar werk of - indien niet mogelijk - een andersoortige zinvolle en actieve daginvulling. We zetten onder andere in op de inzet van deeltijdarbeid, afschaffing van de zoektermijn van vier weken voor jongeren met een zorgbehoefte zodat we hen eerder kunnen helpen, inzet loonkosten subsidie, werkleertrajecten en 'iedereen in beeld'. Hierbij wordt het langdurig zittende bijstandsbestand stapsgewijs beter in beeld gebracht. Dit moet zo veel mogelijk leiden tot trajecten op het gebied van werk. Daarnaast bieden we via onze uitvoeringsorganisatie Stroomopwaarts binnen het Werkleerbedrijf een veilige werk- en arbeidsontwikkelomgeving voor kwetsbare groepen. Zoals beschut werk (mensen met een te beperkte loonwaarde) en ook voor mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een plek op de arbeidsmarkt.
Samenwerkingsvormen en diensten die bijdragen aan het bewerkstelligen van uitstroom worden voortgezet. Zoals Het Opleidingshuis met diverse leerlijnen waar cliënten van Stroomopwaarts een MBO- praktijkcertificaat kunnen halen, de consulent Werk in het wijkteam, SROI en het Sociaal Werkpact.
Bestrijding van armoede en schulden in MVS-verband
Zowel het CPB als het SCP geven prognoses aan dat armoede de komende jaren gaat stijgen onder andere door het wegvallen van tijdelijke overheidssteun. Hierdoor is de verwachting dat het aantal personen, zowel volwassenen als kinderen, stijgt. Dit betekent dat armoede de komende jaren ook in gemeente Maassluis een onderwerp is, waar veel aandacht voor nodig is om dit zoveel mogelijk op te vangen voor en/of te voorkomen bij onze inwoners. Dit zal zich met name vertalen in het nieuwe activiteitenplan vanaf 2025, maar ook in de actualisering van het huidige activiteitenplan in 2024.
In de Strategische Visie Werk en Inkomen 2022-2025 (Stroomopwaarts) is de hoofdambitie voor 2024: een integrale en vernieuwende aanpak armoede en schulden. In 2024 zetten wij vanuit deze ambitie in ieder geval (verder) in op vroegsignalering, schuldhulpverlening en het bestrijden van armoede. We actualiseren het activiteitenplan armoede en schulden 2024 en stellen een nieuwe Regionale Visie met bijbehorend Activiteitenplan Armoede en Schulden MVS 2025-2028 op.
Kinderen die opgroeien in armoede en schulden bieden wij zoveel mogelijk kansen zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. We willen dat zoveel mogelijk kinderen gebruikmaken van de regelingen voor sport en cultuur en van de leermiddelen. Dit realiseren we onder andere doordat we aansluiten bij landelijke campagnes kindregelingen en het verspreiden van onze lokale brochures bij alle inwoners met schoolgaande kinderen.
Naast de regionale aanpak voeren we ook specifiek in Maassluis activiteiten uit:
- We zetten de in 2022 opgerichte sociale klussendienst voort, voor hulp bij kleine klussen in en om het huis. Dit betekent dat we vrijwilligers blijven werven voor de klussendienst, zodat meer mensen met een laag inkomen gebruik kunnen maken van de klussendienst. Voorlopig worden de klussen alleen op de maandagen uitgevoerd.
- In 2022 / 2023 is het jongvolwassenfonds Sport en Cultuur verruimd. Ook inwoners ouder dan 27 jaar kunnen hier gebruik van maken. Iedereen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum kan een aanvraag indienen voor financiële steun om te kunnen sporten of voor culturele activiteiten. Het aantal aanvragen heeft het streefgetal van 100 nog niet bereikt. Met name activiteiten in de culturele sector worden weinig aangevraagd. Het is nog onduidelijk of de verruiming van de leeftijd in 2024 zal worden voortgezet.
- We werken aan het versterken van het armoedenetwerk. De betrokken leden van de werkgroep armoede, die twee à driemaal per jaar bijeen komt, worden actief geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen.
- Met ingang van 1 januari 2024 wordt de regeling ‘gehele of gedeeltelijke kwijtschelding’ verruimd.
Wonen, welzijn en zorg voor ouderen
We blijven aangesloten op het regionale Programma Ouderenzorg 'gezond en wel ouder worden'. Voor de woonservicegebieden De Vloot en Maassluis Oost zetten we met de partners in op 'gezond en wel thuis' complexen en maken gebruik van de daarvoor mogelijke subsidieregelingen.
De vrijvallende locatie gezondheidsgebouw wordt benut om nieuwbouw voor wonen met zorg voor ouderen mogelijk te maken. Hieraan verlenen we onze medewerking.
Met de bewoners van het nieuwe complex op het voorzieningenveld Burgemeesterswijk bekijken we welke voorzieningen voor welzijn en zorg gewenst en nodig zijn, zodat ook dit complex kan bijdragen in het langer zelfstandig wonen van ouderen.
Op basis van de op te stellen woonzorgvisie zullen andere locaties en mogelijkheden in de stad worden onderzocht.
SamenzijnwijMaassluis
We willen dat iedereen in Maassluis mee kan doen. Via het programma SamenzijnwijMaassluis werken we aan het versterken van de inclusieve stad. Ongeacht je achtergrond, cultuur, leeftijd, inkomen, fysieke en mentale mogelijkheden, genderidentiteit, seksuele geaardheid of religie; iedereen voelt zich welkom, kan mee doen aan de samenleving en wordt gelijkwaardig behandeld. De gemeente, inwoners, lokale ervaringsdeskundigen, verenigingen, organisaties én ondernemers zetten zich Samen in voor inclusie, sociale cohesie en het tegengaan van eenzaamheid. Samen zijn wij Maassluis! De gezamenlijke integrale benadering van thema’s in de Uitvoeringsagenda Inclusieve Stad leidt tot versterking van de sociale cohesie in wijken en buurten, zoals we bijvoorbeeld zien in de wijkaanpak ‘Wijk op maat’. Met de Uitvoeringsagenda Inclusieve Stad geven we onder andere uitvoering aan het VN verdrag Handicap.
Wijk op maat
Het programma de Wijk op maat richt op het verbeteren van de leefbaarheid, de sociale samenhang en het betrekken van bewoners bij hun wijk. In Sluispolder Oost wordt met bewoners van de wijk in 2024 de wijkagenda en het uitvoeringsprogramma uitgevoerd en verder doorontwikkeld.
Met voortvarendheid wordt het concept van de integrale wijkaanpak uitgerold in de bloemen- en bomenbuurt. Ook voor deze buurten werken we met bewoners aan een gezamenlijke wijk/buurt agenda en uitvoeringsprogramma.
Inburgering
Het is van groot belang dat nieuwkomers in Maassluis (arbeidsmigranten, statushouders) ook in 2024 zo snel mogelijk integreren, zodat zij kunnen meedoen in onze samenleving. Vanaf 2022 voert Stroomopwaarts namens de MVS-gemeenten de nieuwe Wet inburgering uit. Gemeente Maassluis heeft samen met Stroomopwaarts, de gemeenten Schiedam en Vlaardingen én diverse ketenpartners een sluitende aanpak ontwikkeld waarin duale trajecten worden ingezet. Hierin leren de inburgeraars de taal en doen zij gelijktijdig werkervaring en nieuwe sociale contacten op. Asielzoekers maken vanaf dag één kennis met de Nederlandse taal en we maken het met Stroomopwaarts makkelijker (vrijwilligers)werk te verrichten. Door de hogere instroom in 2023 en 2024 zijn er meer inburgeringsplichtigen die begeleid moeten worden. Dit vraagt om een toenemende inzet van onze uitvoeringsorganisatie Stroomopwaarts.
Kansengelijkheid
Doel van het onderwijskansenbeleid is het bieden van gelijke kansen aan kinderen en jongeren, ongeacht hun startpositie, door het ontwikkelen van talenten bij jeugdigen centraal te zetten. Dit beleid richt zich specifiek op het bieden van extra mogelijkheden voor jeugdigen met een (risico op) (onderwijs)achterstanden. Het beleid richt zich zowel op de jeugdigen als op de ouders en kenmerkt zich door een intensieve samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang en maatschappelijke partners.
Inzet voor jongeren
We werken aan het welzijn van jongeren door de inzet van jongerenwerk en jongerencoaches. Ook versterken we samen met het onderwijs en het jongerenwerk de betrokkenheid van jongeren bij gemeentelijke beleidsontwikkelingen, plannen en andere vraagstukken.
Doelgroepenvervoer
Met de vergrijzing en ook het langer thuiswonen groeit ook de maatschappelijke waarde van het doelgroepenvervoer en ook alternatieve sociale vervoerinitiatieven. In 2023 is het nieuwe vervoerloket van start gegaan. Mensen die geïndiceerd worden voor ondersteuning bij vervoer krijgen een reizigersprofiel. Daarmee kan het vervoerloket doelmatiger en passender vervoer voor hen organiseren. Daarbij wordt breder gekeken dan regiotaxi. Ook ov, Argosmobiel en andere vervoerinitiatieven kunnen een uitkomst bieden. Dit jaar worden de knelpunten qua toegankelijkheid van de grotere ov-knooppunten en bushaltes nabij belangrijke zorglocaties in beeld gebracht middels een verkenning. In 2024 willen we de deze knelpunten aanpakken, zodat het ov voor meer mensen een volwaardig alternatief kan zijn. OV-trainingen worden ingezet en er komt een nieuwe financieringsstructuur voor aanvullende alternatieven die draaien dankzij de inzet van vrijwilligers. Op deze manier willen we betaalbare en duurzame mobiliteitsoplossingen blijven bieden voor de langere termijn.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Eerste kwartaal 2024 wordt de nieuwe regiovisie beschermd wonen en maatschappelijk opvang opgesteld en ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraden van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. In het verlengde hiervan wordt in 2024 gewerkt aan de uitvoeringsplannen om de ambities in de regiovisie vorm te geven.
Centrumtaken en MVS samenwerking
In 2024 leggen de MVS-gemeenten de afspraken vast die in het kader van de samenwerking op het gebied van Maatschappelijk opvang en Beschermd wonen zijn gemaakt.
MVS Jeugdmodel
Het MVS Jeugdmodel heeft tot doel om voor elk kind een goede toekomst mogelijk te maken. Vaak kan een gezin dit zelf organiseren. Waar dit niet lukt wordt hulp en ondersteuning ingezet, dichtbij en in aansluiting op de leefwereld van het kind. Dit kan alleen gerealiseerd worden samen met alle partners, die er voor het kind en het gezin toe doen. In 2024 bouwen we verder aan de uitvoering van het MVS Jeugdmodel. Mevis, de jeugdhulporganisatie voor de MVS-gemeenten, is verantwoordelijk voor nagenoeg alle vormen van jeugdhulp.
Na de eerste opbouwfase kan in 2024 het accent nadrukkelijker komen te liggen op de transformatieopdracht. Hierbij zijn ook andere partners nodig, zoals het onderwijs, welzijns- en gezondheidsorganisaties, sport- en cultuurverenigingen. Er ligt een belangrijke opgave in het versterken van het voorliggend veld en zorgen voor goede netwerken en ketensamenwerking. Belangrijk is dat iedereen vanuit dezelfde visie werkt en gezamenlijk tot oplossingen komt voor knelpunten die in de uitvoering ervaren worden. In 2024 zal sterker ingezet worden op de verbinding tussen de verschillende partners en het samenwerken aan oplossingen. De landelijke ontwikkelingen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zijn onderdeel van de verdere ontwikkeling van het MVS Jeugdmodel.