In 2024 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
Regionale samenwerking gezondheid
Met Vlaardingen en Schiedam werken we als sub-regio nauw samen in de regionale ontwikkelingen op het gebied van gezondheid binnen de WSD (Westland, Schieland en Delfland) regio. Vanuit deze (zorgkantoor)regio werken we samen aan de uitwerking van het Regionaal Integraal GezondheidsAkkoord en daaraan verbonden regioplan en transitieplan. Waar mogelijk verbinden we onze inzet vanuit het GALA, het programma ouderenzorg en beschermd wonen met de regio inzet, zodat deze elkaar kunnen versterken.
Gezondheid en Gezond Actief Leven Akkoord (GALA)
We willen dat onze inwoners zich meer bewust worden van wat een gezonde leefstijl inhoudt en wat deze voor hen kan betekenen. We volgen hierbij de denkwijze van de Positieve Gezondheid. Ook willen we dat mensen die ondersteuning nodig hebben, deze kunnen krijgen. Denk aan ondersteuning bij het maken van gezonde voedingskeuzes of bij stoppen met roken. Preventie en vroegherkenning zijn essentieel. We gaan door met de uitvoering van het actieplan Samen Gezond Maasluis en de JOGG aanpak.
Vanuit het Rijk hebben we (deels tijdelijk tot 2026) extra middelen gekregen om uitvoering te geven aan het GALA. Hiermee zetten we in op terugdringen gezondheidsachterstanden, een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten, het versterken van (de verbinding met) de sociale basis, een gezonde leefstijl, versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid en vitaal ouder worden.
Jeugdgezondheidszorg
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voert monitoring, vroeg herkenning, screening, beleidsadvies en het rijksvaccinatieprogramma voor ons uit. Daarnaast zetten we met het CJG in op het zwangerschapsgesprek, prenataal huisbezoek, stevig ouderschap, thema‐ en voorlichtingsbijeenkomsten, gerichte diagnostische doorverwijzing en voorzorg.
Kansrijke start
We werken aan een Kansrijke Start en kinderopvang voor alle kinderen; we versterken lokale netwerkmogelijkheden om kinderen en gezinnen heen en stimuleren vroeg-(h)erkenning van zorgen en vragen.
Dit richt zich op de periode bij (het overwegen van) zwangerschap tot de leeftijd dat kinderen naar de basisschool mogen.
Er is een regionale samenwerking opgestart om kennis te delen, interventies in MVS-verband in te zetten en lokale coalities Kansrijke start te versterken.
Verduurzaming
Wij zetten in 2024 breed in op energiebesparing. Ons programma, "Een Warme Winter voor Iedereen," biedt alle burgers in Maassluis de kans om aan de isolatie van hun woningen te werken. Het doel is om zowel burgers die te maken hebben met energiearmoede als eigenaren die de overstap willen maken van gas a f, te ondersteunen. Dit ondersteunen we ook door een energieloket te openen, waarin we antwoord geven op de vraag van de burger: "Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?"
Daarnaast zetten we stappen richting grootschalige energieopwekking in Maassluis. Het plaatsen van een windmolen is in Maassluis maar in zeer beperkte mate mogelijk. Zoals alle gemeentes in Nederland willen wij ons verantwoordelijkheid nemen op gebied van energieopwekking. Maassluis zet voornamelijk in op grootschalige energieopwekking door zonne-energie. Hierbij denken we aan zonnepanelen op overdekte parkeerplaatsen, rijks eigendom zoals snelwegen, woningcoöperaties en niet te vergeten particuliere eigenaren en bedrijfsterreinen. We bevorderen de verduurzaming van bedrijventerrein Nieuwe Waterweg 1 door samen met de bedrijven het bewustzijn voor aankomende wet- en regelgeving te verhogen. In toenemende mate worden ondernemers geconfronteerd met wet- en regelgeving rond om verduurzaming en ketenverantwoordelijkheid. Als gemeente willen wij de ondernemer erop attent maken en vakkundig begeleiden. Vanuit de gemeente is per zomer 2022 een contract gesloten met Stimular voor de inzet van een verduurzamingscoach voor alle MKB-bedrijven in Maassluis. Daaraan houden wij vast aan onze samenwerking met de Green Businessclub.
We realiseren de komende jaren steeds meer van onze groenblauwe koelte structuur in de stad. Zeker in zomers waarin de hitte soms weken aanhoudt is het van groot belang - ook voor de gezondheid van inwoners - dat een wandeling of sporten in de buitenlucht mogelijk blijft. We gaan inzetten op de toename van het boomkroonvolumen en de kroonbedekking (schaduw) waar door meer koele plekken in de openbare ruimte ontstaan.
We vergroten het bewustzijn onder kinderen en jongeren door scholen aan te moedigen en uit te dagen duurzaamheid een prominente plek te geven in het onderwijsprogramma. We roepen bedrijven op om vanuit hun praktijk en behoefte aan technisch geschoold personeel een bijdrage te leveren aan het onderwijs over energie en klimaat. In 2024 zal de gemeente Maassluis nieuwe manieren verkennen om scholieren beter te bereiken. In plaats van scholieren naar een locatie in de gemeente te laten komen, zal de gemeente duurzaamheid op verschillende manieren en plaatsen aan scholieren laten ervaren.
Duurzaamheidscentrum
In de zomer van 2024 wordt de locatie van het duurzaamheidscentrum gesloten. Samen met vrijwilligers en scholen wordt gewerkt aan het vormgeven van de vernieuwde aanpak. Daarnaast wordt er een onderzoek uitgevoerd naar groen-blauwe speeltuinen. In 2024 zijn we op zoek naar antwoorden op de vraag hoe duurzaamheid beter geïntegreerd kan worden in het dagelijkse leven van scholieren
Ondersteuning duurzaamheid
In 2024 zullen verdere stappen worden gezet in de uitvoering van de Regionale Energiestrategie (RES) en de Transitievisie Warmte. Er zal worden bepaald in welke wijken en buurten gestart wordt met de verduurzaming om afscheid te nemen van aardgas en te komen tot een duurzame vorm van verwarming voor huizen. Het streven is om zorgvuldige communicatie met inwoners te behouden en samen met hen de verduurzaming in de betreffende buurten vorm te geven. Daarnaast wordt er een brede inzet gepleegd op energiebesparing en grootschalige zonne-energieopwekking. Hierbij denken we aan pilotprojecten voor zonnepanelen op parkeerplaatsen. Daarbij zal nauw worden samengewerkt met woningcorporatie Maasdelta.
Van afval naar grondstoffen
Door het failliet gaan van de leverancier van ondergrondse containers zal een nieuwe aanbesteding moeten worden uitgevoerd. Hierdoor loopt het project Beter Afval Scheiden vertraging op. De uitvoering van dit project zal in 2024 verder vervolg krijgen. Het nieuwe afval inzamelen zal fasegewijs en wijk voor wijk worden ingevoerd. Met de omslag "Van afval naar grondstoffen" en de uitrol van een nieuwe inzamelingsmethodiek investeert Maassluis in een duurzame toekomst.
Daarmee stimuleren we dat er minder afval geproduceerd wordt en meer afval gescheiden. Bij deze nieuwe inzamelingsmethodiek wordt ook geïnvesteerd in nieuwe vuilcontainers. In de nieuwe vuilcontainers kunnen we op basis van metingen, digitaal zien of een bak geleegd moet worden. Door deze digitalisering krijgen we een efficiëntere inzet van medewerkers en vuilniswagens.
Daarnaast willen we ook andere activiteiten opzetten om te komen tot minder afval: kringloopwinkels betrekken bij de afvalscheiding, educatie op scholen en inzetten van afvalcoaches. Er wordt een campagne opgezet om bewustwording van deze transitie naar minder afval te bevorderen.
Tot slot willen we meer continuïteit en bedrijfszekerheid bewerkstelligen bij de afzet en verwerking van onze herbruikbare grondstoffen. Met name voor fijn en grof huishoudelijk afval en GFT gaan we de inbesteding in 2024 bij HVC uitwerken en uitrollen.
Zwerfafval
Om zwerfafval tegen te gaan, willen we in 2024 meer samen gaan werken met ondernemers en inwoners. De nadruk ligt daarbij op educatie, communicatie, schoonmaken, samenwerken en handhaven. Omwille van aanpassingen in de subsidieregelingen per 2024 waarbij de zwerfafvalvergoeding wordt vervangen door Single Used Plastic Regelgeving, zullen wij als gemeente hierop moeten anticiperen op zowel beleid als uitvoering en handhaving. Het team Handhaving zal optreden tegen asociaal gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen, dieren of omgeving.
Riolering en Rainproof
We hebben we als gemeente (wettelijke) verplichtingen op het gebied van afvalwater. De belangrijkste rol van de riolering is het zorg dragen voor de volksgezondheid en de leefomgeving. Het milieu moet worden ontlast en beschermd. Het verbeteren van de waterkwaliteit en anticiperen op klimaatveranderingen blijven hierbij een belangrijke rol spelen. Naast maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan investeert Maassluis ook in klimaat adaptatie, kortweg het omgaan met het veranderende klimaat. Maassluis Rainproof, is daar een belangrijk onderdeel van, zowel bij hevige neerslag, als bij droogte. Elke druppel telt! Het verwerken van regenwater krijgt hiermee steeds meer een plek in de openbare ruimte en wordt zichtbaar in het groen.
Twee van de grotere "rioolprojecten" van de komende jaren zijn de herinrichting van de lange Boonestraat en de Merellaan. Hierbij wordt het gemengde hoofdriool, omgebouwd naar een gescheiden stelsel en wordt de buitenruimte Rainproof ingericht met in de ondergrond buffers, gecombineerd met wadi's en goten. Vanuit Rainproof “Elke druppel telt!” pakken we de draad weer op met communicatie rond projecten en knelpunten, waarbij we ons vooral richten op informeren, stimuleren en mee doen. “ Wat je doet telt!”
Bodem
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in; dit betekent dat bodemtaken gedecentraliseerd worden van de provincie naar de gemeenten omdat zij bevoegd gezag worden. Dit betreft de vraaggestuurde werkzaamheden zoals het beoordelen van bus-meldingen, kwaliteitsbrieven en beschikkingen. Daarnaast wordt verder gewerkt aan eenheid in bodembeleid, waarbij samen met andere Rijnmond gemeenten wordt gewerkt aan vraagstukken zoals PFAS, lood en zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). Naast de vraaggestuurde werkzaamheden en bodembeleid wordt de gemeente verantwoordelijk voor bodemdatabeheer; het beschikbaar stellen van bodemgegevens. Dit vraagt extra financiële middelen (ca. 100.000 euro) en capaciteit (ca. 867 uur). Nu bekend is dat het Rijk niet zal bijspringen in het financieren van deze overdracht betekent dit extra druk op de begroting. Hoe groot de capaciteitsvraag zal zijn hangt ook af van de stedelijke ontwikkelingen in 2024; zo is de verwachting dat toekomstige woningbouwlocaties zoals Kapelpolder en het gebied rond station Maassluis West ontwikkeld zullen worden en dat hiervoor ureninzet benodigd zal zijn. Om de uitvoering van gedecentraliseerde bodemtaken te borgen zal inhuur vanuit DCMR nodig blijven.
Geluid
Ook in 2024 is geluid een bepalende factor bij de woningbouw. Samen met het Havenbedrijf en andere Rijnmond-gemeenten zal worden gewerkt aan een efficiënter gebruik van de geluidruimte, waardoor de geluidbelasting op de omgeving kan worden beperkt. Om die reden wordt onder de Omgevingswet het systeem van hogere grenswaarden verlaten en vervangen door een Thematisch Omgevings Plan (TOP); waaraan ruimtelijke ontwikkelingen getoetst zullen worden. In 2024 zal deze nieuwe systematiek worden ingevoerd. Parallel hieraan wordt het in 2022 gestarte meetprogramma naar de bronvermogens van alle schepen in het Rotterdams havengebied uitgevoerd en hoe hinder van afgemeerde schepen (nestgeluid) kan worden beperkt.
In 2023 zijn de nieuwe geluidsbelastingkaarten vastgesteld; deze kaarten vormen de basis voor het geluidactieplan, wat in 2024 zal worden vastgesteld. Aangezien de meeste geluidshinder wordt ervaren door wegverkeer zullen de maatregelen gericht zijn op dit type geluidsbron. De maatregelen die worden opgenomen in dit plan moeten worden ingepast in de financiële kaders van het wegbeheerplan. Waar bron- en overdrachtsmaatregelen niet mogelijk zijn zal in samenwerking met ontwikkelaars worden bepaald hoe een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gecreëerd.