Paragrafen

Bedrijfsvoering

Human Resource Management

De HR-functie richt zich op de organisatie in brede zin alsmede op de werknemers binnen de organisatie. Hieronder vallen onder andere: organisatieontwikkeling, (strategisch) HR-advies en beleid, HR-beheer, salarisadministratie, rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van werknemers, instroom, doorstroom en uitstroom van werknemers, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, verzuimreductie en persoonlijke ontwikkeling van de werknemers van de gemeente.

In 2024 zetten wij in op de volgende HR-onderwerpen binnen de gemeente:

Organisatie
Het blijven aansluiten bij de samenleving en het inspelen op de grote maatschappelijke opgaven waarvoor de gemeente staat en verantwoordelijkheid draagt, gaat niet zonder verandering van de manier van werken binnen de gemeentelijke organisatie. Hierin zijn de afgelopen jaren de nodige stappen gezet, maar het doel is om verdere stappen te zetten op het vlak van kwaliteit en cultuur. Wij willen investeren in de slagkracht van de organisatie om deze te vergroten waarbij de focus komt te liggen op oplossingsgerichte uitvoering. Dat wil zeggen: meer ‘doen’, afspraak is afspraak en, waar dat verantwoord is, minder beleid. Bijvoorbeeld door beleid langduriger van kracht te laten zijn. Daarbij zoeken wij naar een goede balans tussen enerzijds het borgen van kennis en continuïteit via een kwalitatief hoogwaardige vaste personele bezetting (capaciteit op orde) en anderzijds maken wij bij specifieke, meer incidentele situaties gebruik van externe expertise voor specialistische onderwerpen.

Veiligheid
Werknemers van de gemeente Maassluis moeten hun werkzaamheden altijd kunnen verrichten
binnen een veilige context. Ongewenst gedrag zoals intimidatie, pesten, discriminatie, geweld of seksuele intimidatie is onacceptabel. Dit geldt zowel binnen de organisatie als bij de externe contacten, zowel in als buiten het stadhuis. Wij hebben hier nadrukkelijk aandacht voor en zetten daar zo nodig extra op in. Over de integriteit van ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers mag geen enkele twijfel bestaan. Daarom werken wij ook de komende jaren aan een cultuur waar dilemma’s op het gebied van integriteit te allen tijde bespreekbaar zijn. Daartoe wordt minimaal één keer per jaar specifieke aandacht aan dit onderwerp besteed in de gemeentelijke organisatie, het college van B&W en de gemeenteraad.

Stage-, trainee- en opleidingsbeleid
Beschikbaarheid van stageplekken binnen Maassluis is een nadrukkelijk aandachtspunt.
Als gemeentelijke werkgever hebben wij samen met het onderwijsveld en bedrijfsleven een gezamenlijke verantwoordelijkheid om hierin te voorzien.
Daarnaast zal, los van de opleidingsbudgetten binnen de clusters, het strategisch opleidingsbeleid een impuls krijgen. Naast de reeds geïntroduceerde online-academie, zullen concernbrede opleidingen worden aangeboden.

Cao 2023 en Cao 2024
In 2023 werden de thema’s zoals vitaliteit en duurzame inzetbaarheid genoemd. Deze thema’s lopen ook verder door in 2024 en komen volgens de Arbeidsvoorwaardennota 2024 ook in de nieuwe Cao 2024 terug. Hierdoor krijgen gemeenten de ruimte om op organisatie- en/of individueel niveau de juiste maatregelen te nemen. De VNG, de gemeentelijke werkgeversvertegenwoordiging, gaat voor 2024 voor een passende loonontwikkeling waarbij rekening wordt gehouden met een stijging van ABP-pensioenpremies en sociale premies. Hierdoor is nog niet bekend wat de eventuele loonstijgingen zullen zijn. In de ramingsgrondslagen bij de Kadernota 2024 is voor de indexatie van salarissen en sociale lasten rekening gehouden met de doorwerking van de Cao 2023 van 4,1% en een geschatte indexatie van 3%. In totaal zijn in deze begroting de salarissen geïndexeerd ten opzichte van 2023 met 7,1%.

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Er wordt reeds ingezet op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en ook in 2024 blijft dit onze aandacht houden. Met duurzame inzetbaarheid wordt bedoeld dat wij inzetten op de vitale medewerker in brede zin. Te denken valt aan gezondheid, belastbaarheid, inzetbaarheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers en anderzijds aan wensen van medewerkers ten aanzien van privé en zorgtaken.

Ziekteverzuim
Onze focus ligt op het structureel terugdringen van het ziekteverzuim. Op het frequente en kortdurende verzuim is de meeste invloed uit te oefenen. Langdurig verzuim vraagt de meeste inspanningen. De leidinggevenden hebben mede de verantwoordelijkheid om de werknemers zowel actief als preventief gezond te houden. Hierbij zijn alle (vak)disciplines, zowel medisch als arbeidsrechtelijk, betrokken. De landelijke trend  laat zien dat het verzuim -ook binnen gemeenten- juist weer is gestegen. De belangrijkste oorzaken van lang of extra lang verzuim zijn volgens bedrijfsartsen enerzijds fysieke en fysiologische aandoeningen en anderzijds werkdruk en stress. Daarnaast speelt de krapte op de arbeidsmarkt een rol hierin en zijn er ook zorgen over stijgende kosten voor energie, brandstof en levensbehoeften. Het nastreven van een laag percentage is geen doel op zich. Structureel aandacht schenken aan preventie, aanpak van oorzaken, verzuim- en casemanagement zullen naar verwachting op termijn een effect gaan opleveren.

Werving- en selectiebeleid
De huidige krapte op de arbeidsmarkt en onze ambitie vastgelegd in de Charter diversiteit maakt het werven en selecteren in deze tijd een interessante uitdaging. Belangrijk hierbij blijft het vinden van de juiste werknemers en ervoor zorg dragen dat wij als organisatie een goede afspiegeling van de samenleving zijn. Ook in 2024 moet aandacht besteed worden aan hoe wij ons als gemeente Maassluis aantrekkelijker op de arbeidsmarkt kunnen presenteren en hoe wij onze arbeidsvoorwaarden beter kunnen laten aansluiten op de behoefte van de arbeidsmarkt.

Deze pagina is gebouwd op 10/11/2023 15:15:54 met de export van 10/11/2023 15:05:43