Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Meerjarige planning onderhoud kapitaalgoederen

De afgelopen jaren is een proces van verdere professionalisering van regie, visie, beheer en onderhoud van de kapitaalgoederen in gang gezet. Logisch samenhangende onderdelen worden samengevoegd. Hiermee ontstaat meer overzicht en samenhang in sterk verwante onderwerpen naar de uitvoeringsprogramma’s en de uiteindelijke uitvoering.

In 2015 is de Visie Openbare Ruimte (onderdeel van het kader) vastgesteld door de gemeenteraad. In opvolgende jaren zijn het beheerplan Wegen, het beheerplan Openbare Verlichting en het beheerplan Gebouwen en het Gemeentelijk rioleringsplan (GRP) vastgesteld.

De komende jaren zullen de beheerplannen waar nodig verder gebundeld worden in een vijftal overzichtelijke disciplines met veel samenhang, te weten;

  1. beheerplan Gebouwen (stadhuis, gemeentewerf, aula begraafplaats, gemaal gebouwen, scholen en culturele- en binnensportaccommodaties);
  2. beheerplan Rioleringen (riolen, gemalen, duikers, waterplan, fonteinen en blusvoorzieningen);
  3. beheerplan Groen (groen, watergangen en oevers, speelvoorzieningen, sportvelden, groen op begraafplaatsen en beheer Sterrebos);
  4. beheerplan Wegen (wegen, kabels & leidingen, VRI's, openbare verlichting, straatmeubilair, laadpalen en camperplaatsen);
  5. beheerplan Kunstwerken (bruggen en onderdoorgangen, keerwanden, trappen, kademuren havens en vlieten).

Uitvoeringsprogramma buitenruimte 2024
Op basis van de verschillende beheerplannen wordt er jaarlijks een uitvoeringsprogramma buitenruimte opgesteld. Met dit uitvoeringsprogramma wordt de uitvoering van de beheerplannen op elkaar afgestemd met als doel het projectmatig onderhoud integraal aan te pakken.

De basis voor het Uitvoeringsprogramma Buitenruimte wordt gevormd door de beschikbare beheerplannen, begrotingsproducten en begrotingsposten. Bij het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Buitenruimte wordt gebruik gemaakt van de actuele onderhoudsbehoefte voortkomend uit:

  • onderzoek- en inspectiegegevens;
  • analyse van klachten en meldingen;
  • de stand en evaluatie van het uitvoeringsprogramma van het vorige jaar;
  • lopende of nieuwe gebiedsontwikkelingen, nieuwe bestuurlijke besluiten, c.q. nieuw beleid.

Informatie, wensen en noodzakelijkheid van onderhoudswerkzaamheden worden geïnventariseerd en waar mogelijk geografisch gecombineerd, zodat projecten integraal kunnen worden opgepakt. Dit geldt ook voor de synergie tussen de wegen, de riolering en het groenareaal. De prioritering van de projecten wordt bepaald met de argumenten: technische noodzaak, veiligheid, functionaliteit, efficiency, overlastbeperking, contractuele verplichtingen en overige bestuurlijke doelen.

De in 2024 in voorbereiding/ uitvoering te nemen projecten worden in het najaar van 2023 in het nog op te stellen "Uitvoeringsprogramma Buitenruimte 2024" aan het college ter goedkeuring voorgelegd. Ook in 2023 is in de aanneemsommen voor infrastructurele projecten een aanzienlijke stijging van kosten voor materialen, arbeid en brandstoffen waargenomen. Ook de afnemende beschikbaarheid van materialen en arbeid, zorgt voor steeds langere doorlooptijden van de uit te voeren projecten en onderhoudswerkzaamheden. Het is echter nog niet duidelijk of zich dit in 2024 nog verder door zal zetten.

Deze pagina is gebouwd op 10/11/2023 15:15:54 met de export van 10/11/2023 15:05:43